HOME ABOUT ME VACATION DRAMA/MOVIE BOOK

August 20, 2017

8 YEARS WITH DTOH

8 years, 8 girls
Anina | Nabilah | Ili | Julyana | Nazihah | Hanifah | Alisya | Syafiqa
DTOH bermaksud Detective Teenagers Over Hawett, kelakar kan ? Ya kelakar tapi kitorang tak matang lagi masa tu πŸ˜‚ Tapi dengan nama DTOH ni la orang kenal kitorang 8 anak dara. Each of us has our own position, like me as a captain, tapi semua tu dulu punya haha sebab sekarang 'jawatan' yang ada cuma captain, yes that's me walaupun I dah tak mengaku captain πŸ˜‚ Kitorang berkawan sejak dari Form 2, dah 8 tahun and still counting.

Memasing ada perangai sendiri tapi banyak bercakap tu perangai kitorang semua. Merepek yes selalu jugak merepek borak itu ini πŸ˜‚ Blur/lambat pickup, ganas, gangster, tapi sekarang memasing dah jadi gegirl. No kasar kasar weollsss tak boleh uhuks 😊 Jeng tipu je ! Ganas ada je lagi tapi versi lemah lembut πŸ˜‚

DTOH ni yang kenal cuma budak budak kelas depan, sebab kitorang tak ramai kawan budak budak kelas bawah. Bukan nak racist. Kelas kitorang banyak, ada 13-15 kelas. Yang mana sama kelab ke rumah sukan ke tu kitorang berkawan la. Cuma tak rapat.


Ke mana-mana kitorang bersama-sama. Study sama, makan sama, kelas sama, lepak sama, tapi tak semua la berkumpul. Kadang-kadang dalam 3-4 orang, sebab ada yang busy. Ada yang pegang jawatan dalam kelab, koperasi, pengawas. Jadi tak semua selalu ada, mana yang free dan kaki lepak sampai petang je akan berkumpul. Selalu port lepak dekat kantin, library dan anjung.

Kalau nak beraya pulak, kawan sekelas yang ada buat open house, dorang nak jemput kitorang bukan sebut nama satu-satu tapi sebut "Dtoh jemput la datang open house aku." "Dtoh datang la raya." And kitorang pun faham la haha. Of course kitorang semua datang.


Masuk Form 4, Alisya dapat masuk MRSM. Tipu la tak nangis πŸ˜‚ Berat hati nak lepaskan, tapi alhamdulillah masih kekal bersama. Kalau dia balik Gombak dapat la lepak makan makan. Tempat biasa kitorang lepak ialah McD dekat Ong Tai Kim. Itu je la tempat kitorang lepas balik sekolah, dan sampai sekarang πŸ˜‚

Sampai sekarang walaupun tak dapat berkumpul semua, kitorang still contact and tak lupa birthday memasing 😊

Describe them

Nabilah : Feminine. Lemah lembut, sopan santun, cantik.
Ili : Talkative like me. Kalau jumpa memang susah nak stop bercakap.
Julyana : An independent girl. Dia banyak bagi inspirasi. Cara dia bawa diri, berdikari.
Nazihah : Cute but gangster. Dia ni cute, nampak lembut. Dalam lembut dia tu ada kasar haha.
Hanifah : Honest. Dia takde nak berkias-kias bila bagi pendapat.
Alisya : The prettiest. Paling ramai peminat dan pandai.
Syafiqa : A brilliant girl. Dari zaman sekolah rendah result dia paling gempak.

Dtoh, walaupun kita susah nak kumpul semua, aku tetap sayang korang. Walaupun kita ada best friend lain, tapi korang tetap best friend no. 1 aku 😊 Walaupun kadang-kadang rasa kita tak ambil berat satu sama lain, tapi korang selalu dalam doa aku. Macam mana aku nak lupa korang kalau korang selalu ada.


Happy 8th Anniversary girls πŸ˜„πŸŽ‰

August 18, 2017

GELAP BY ARIFF ADLY


SINOPSIS

Sekumpulan kawan dari keluarga orang berada mengamalkan gaya hidup bebas. ‘Private party’ setiap tahun sudah menjadi satu tradisi.
Satu invitasi daripada Adi dan Maya yang merupakan tuan rumah kali ini diterima oleh Anip, Dawi, Sheqa, Atirah, Eva dan Ed bertempat di kawasan hutan tempat jin bertandang.
Tanpa mereka sedar, parti kali ini mungkin menjadi parti terakhir mereka. Bermula dengan satu kematian, diikuti kematian yang lain. Setiap satu nyawa yang hilang diganti dengan sekeping nota bernombor. Masa bukan teman. Apa mereka sempat merungkai mesej si pelaku? Dapatkah mereka lari daripada cengkaman GELAP ini?

GENRE

Mindfuck, misteri, psikotik

-----

First of all, cerita ni macam SAW sebab pembunuhan tragik. Mula-mula memang susah nak agak siapa pembunuh dia. Pembunuh ni buat semua ni sebab nak balas dendam kematian adik. Adik dia bunuh diri disebabkan 5 orang ni ; Adi, Anip, Sheqa, Atirah, Eva dan Ed. Mereka sekolah di sekolah yang sama dan memasing perangai agak teruk.

Adik pembunuh ni cacat dan dia selalu kena ejek dengan budak 5 orang tu. Satu hari dia kena rogol dengan 3 budak lelaki tu dan mereka rakam perbuatan mereka tu. Video tu pulak di-upload di Youtube oleh Eva tanpa pengetahuan sesiapa. Disebabkan itu, si adik tu stress dan bunuh diri.

Cara pembunuhan dia lebih kurang SAW sebab dia guna peralatan makmal dan alatan lain. Tragiknya cara pembunuhan ni, dia seksa sampai mati. Kena rendam muka sampai lemas, kena potong lidah dan dimasukkan ubat gegat, kena ikat dan biar digigit tebuan. Setiap kali berlaku pembunuhan, pembunuh tu akan tinggalkan satu kertas yang ada nombor dan mereka mati mengikut nombor tu.

Pembaca matang saja yang boleh baca, dan jangan cuba melakukan semua perbuatan tu. Apa-apa pun, jangan ada perasaan dendam yang boleh membawa padah. Memaafkan lebih baik. Walaupun maaf tak mampu ubahkan benda yang lepas tapi in shaa Allah memudahkan masa depan 😊

RATING
★★★★★

August 15, 2017

Rebus Telur di Felda Residence Hot Spring, Sungkai


Hello readers 😊

Ahad baru ni kami 4 beranak ke Sungkai untuk menikmati air panas dekat Felda Residence Hotspring, Sungkai, Perak, harga masuk untuk dewasa RM15. Hajat nak mandi tak kesampaian sebab ramai sangat dan panas terik. Jadi kitorang cuma rebus telur dan rendam kaki dalam air panas yang panas sangat πŸ˜‚ 


Ada dua jenis telur, telur ayam dan telur puyuh. Harga untuk semangkuk telur ayam RM5(enam biji) dan sebekas telur puyuh RM8.


Kitorang beli dua-dua jenis. Telur ayam rebus separuh masak πŸ˜‹ dan telur puyuh rebus sepenuh masak. Seperti biasa ibu sangat teliti, dia dah siapkan semuanya ; kicap, lada πŸ‘  Can't live without you, mother 😘


Tadaaa !!!

Selepas itu, dah berehat kitorang pun rendam kaki dalam air panas. Mula-mula masuk tu memang tak tahan sebab panas sangat, lama-lama okay. Sesiapa yang ada kudis luka dekat kaki tu boleh la rendam. Memang πŸ˜…πŸ‘


Ayah teringin nak memanah katanya. Jadi dia ajak fight πŸ˜‚ Macam biasa kitorang dua beradik on je kalau kena cabar. Well, not bad la haha. Walaupun satu panah tersasar kena atap tu πŸ˜‚ Harga RM10 seorang untuk 15 anak panah saja.


Dan kemudian kitorang balik ke hotel nak tidur 😴

August 11, 2017

MENANG GIVEAWAY !

Hello readers !

Alhamdulillah rezeki awal bulan 8 πŸ˜„ So happy and lagi bertambah happy bila dapat sambung degree dekat UiTM *uitm dihatiku*. I dapat sambung dalam Sains Biology yang I memang nak. Alhamdulillah dapat sambung belajar lagi, walaupun dapat dekat Kuala Pilah πŸ˜‚ Kuala Pilah takde beza dengan Tapah, tapi kolej dekat Kuala Pilah lebih selesa sebab toilet dalam bilik. Kalau nak dibandingkan dengan Tapah, agak jauh beza sebab Tapah universiti baru, so buildings semua baru and cantik. Dan Tapah takde bukit macam Pilah πŸ˜‚

Okay back to the topic, so I menang 2 giveaways. First time menang giveaway jadi excited gila πŸ˜‚ Lagi lagi bila menang duit. 



Pertama, menang Mini Giveaway : Duit Raya
RM 30


Kedua, menang Mek Zumbie's July Preowned Giveaway
Tali pinggang




August 08, 2017

MERDEKA GIVEAWAY BY PENSELDUABEE.BLOGSPOT.COM


Click banner

Tarikh tamat : 31 August 2017

Senarai Hadiah

Top Referal
1 x RM10

Top komentator
1 x RM10

3 pemenang

1 x 2017 New Korean Tide Multi-Purpose Backpack 


1 x Stainless Steel Insulated Double Wall Travel Coffee Mug


1 x  notebook, keychain & fridge magnet

5 pemenang
Bloglist

August 07, 2017

CONTEST BY AI : BEST FRIEND FOREVER (TAMAT)


Tamat : 13 August 2017

Apa yang perlu korang lakukan?

>> Korang kena buat entri yang bertajuk CONTEST BY AI: BESTFRIEND FOREVER <<
>> Copy and paste banner di atas dalam entri korang dan backlink ke page ini <<
>> Korang kena cerita apa sahaja tentang BFF korang kat dalam entri tu <<
>> Cerita yang menarik akan dipilih sebagai pemenang <<

Cerita menarik tentang BFF 

I ada seorang best friend yang dari dulu sampai sekarang masih setia berkawan dengan I. Nama dia Nabilah binti Mustafha, and birthday dia 13 August, tarikh tamat contest ni. Kitorang dah berkawan lama sejak dari darjah 1. Kitorang dah macam kembar, sampai ramai yang confuse dengan kitorang πŸ˜‚ Kitorang banyak share secret, masalah. Birthday pun selalu bagi hadiah sesama sendiri. Kitorang ada banyak benda yang melambangkan friendship kitorang πŸ˜„ 

Masuk sekolah menengah, kitorang satu kelas dari Form 1 sampai Form 4, Form 5 dah berpecah sebab dia lagi pandai haha. Tapi kitorang still sama-sama, rehat sama, study sama, balik sama. 


Masa zaman Form 3. Baju sama warna tak plan.

Orang panggil dia, Bella and orang panggil I, Nena. Bunyi lebih kurang.

Bella ni dia ada period pain yang teruk gila sampai boleh pengsan. I yang selalu angkat dia and bawak dia balik rumah dia setiap kali dia period pain dekat sekolah. Nasib rumah dekat πŸ˜‚ I sampai dah biasa tolong dia, rasa macam tu rutin setiap kali dia period πŸ˜‚ Kawan-kawan lain semua kelam-kabut bila dia dah nampak tak larat and nak pengsan, tapi I relax je siap boleh kemas barang dia dulu, jumpa cikgu dulu πŸ˜‚ Bila dah habis and nak masuk uni, I selalu terfikir macam mana dia nak handle masa dia sakit nanti. 

Sampai sekarang kitorang berkawan. Even dah lama gila tak jumpa, kitorang still tak rasa awkward. Gelak je keje πŸ˜‚

Itu je la cerita tentang my BFF πŸ’•

August 05, 2017

JULY WRAP UP


Hello readers πŸ˜„

It's August. Already. 

I wasted my money a lot this month πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ, because it was hari raya and I got duit raya about 200. I used the money for shopping haha. So now I let you guys know what I bought.



A jacket and a palazo. Blue-back jacket that caught my eyes and I fell in love πŸ˜‚ This palazo also caught my eyes haha. It's dusty pink which I really really love the colour. I bought them at Times Square. 


Toner - I have read some reviews about Syahirah Korean Secrets. I wanna try this product, I love Korean skincare. 

True Match Cushion by L'oreal Paris - I have been looking for cushion foundation and my friend recommended this. I give ★★★ I think it doesn't suit my skin. My skin looks dark after I apply it, or maybe I chose the wrong colour. 

Face masks - I love face masks. The Apple face mask is my favorite at the moment.


Wet tissue - This is a must. The Argan Oil for make-up removing and baby wipes as an emergency kit.


Gosh the novels are freaking good. Actually I bought the second series "P.S. I still love you" which I thought it was the first series. I've skipped "To all the boys I've loved before". Forgive me, my bad. Should or shouldn't I buy the first series ?

Okay, Lara Jean and Peter are so sweet, I love them. 


I bought this blink blink pink purse at Kaison. I think it's cute and kind of gegirl things. 

Luluh by Khai Bahar

August 03, 2017

GIRLS' GENERATION : HOLIDAY NIGHT ALBUM WILL BE RELEASED


Hello SONE and my readers πŸ˜„

SONE must have known about Girls' Generation's 6th album, Holiday Night, will be released soon. Based on Tiffany's instagram bio, the songs will be worldwide on August 4th, 2017, but the physical album available on August 7th, 2017. The album contains 10 tracks, including the double title songs, "All Night" and "Holiday".


I CAN'T WAIT I'M GONNA SCREAMMMM !!! I'm waiting for SNSD's comeback such a long time. 

I really can't imagine it has been 10 years with SNSD. 10 years, yeah. Glad that they are still together. I really hope they will stay together forever. They really can't be replaced.

I put Taeyeon's teaser clip below, my bias πŸ’ž I have watched the teasers and was getting emotional every time I listened to what they talked about, but "I love to party" part ruined everything πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚




SNSD's quotes

Taeyeon : "I hope that Girls’ Generation will be like that for Girls’ Generation."
Tiffany : "Girls's Generation is a miracle."
Seohyun : "They will always be on my side forever."
Sooyoung : "We made a lot of memories and did all things that I'd never imagined we would."
Sunny : "If we were to go back, we might think of how we can be more safe or more fun but I don't think we would change anything."
Yuri : "I think it's fun and exciting."
Yonna "When I'm carrying out SNSD's activities, I think a different kind of energy altogether comes out."
Hyoyeon : "It's clear that Hyoyeon co-exists with snsd."

Don't forget to watch Hyoyeon's Wannabe MV and download it on JOOX.