HOME ABOUT ME VACATION DRAMA/MOVIE BOOK

November 01, 2016

TRAVELOG : Melaka Bird Park, Ayer Keroh, Melaka

Assalamualaikum

29/10
Niat dihati nak tengok rumah je.
Tapi apa kata kita ke Ayer Keroh dulu.
So, nina pergi ke salah satu tempat menarik dekat area Ayer Keroh, iaitu Melaka Bird Park.
Harga masuk untuk dewasa almost 20 ringgit.
Nak tau berbaloi ke tak, datang la melawat.
Pada nina, berbaloi !



Kawasannya besar and cukup untuk species burung-burung dekat sana tu membiak.

With a total area of 1.8 hectares, it is the largest bird park in Asia
Based on the history, bird park ni siap pada 28 February 2013, but fully opened on 1 April 2013.
Masih baru !


Air terjun buatan



Dua gambar atas ni view dari area bawah. Atas tu korang boleh naik kalau nak bagi makan brung-burung yang dekat atas, Boleh pilih nak naik lif atau tangga.


Ni pulak view dari tingkat atas

Banyak species burung yang cantik and colourful.
Korang pun boleh beli set makanan burung yang disediakan - kuaci, jagung dan air madu.
Bawah ni antara species yang ada.


Red Lory


Nuri Bayan
Scientific name : Eclectus Roratus


Merak India
Scientific name : Pavo Cristatus


Kakak Tua Merah


Kakak tua Jambul Kuning
Scientific name : Cacatua galerita


Macaw
Scientific name : Ara ararauna



 Seronok burung-burung tu hinggap kat badan ayah dengan Haqim.
Buka je makanan memasing terbang ke arah kitorang sebab nak makan.

Kat sini pun banyak jenis ayam, burung merpati pun ada tapi burung ni tak reti duk diam.
Ada lagi species yang tak suka dengan orang.
And burung-burung dekat sini tak suka diusik atau diusap.

Thanks for reading !
Enjoy !