HOME ABOUT ME VACATION DRAMA/MOVIE BOOK

October 23, 2016

TRAVELOG : Alor Setar, Kedah

Assalamualaikum and hye

Orang kata Alor Setar tak banyak tempat yang menarik.
Hmm boleh la, but nina kan...
Kitorang akan jadikan tempat tu menarik.

Nina suka sejarah tapi bukan subject sejarah. Tu mengantuk.
Nina suka tempat yang ada sejarah.
I love museums. No kidding.
I will take a very long time to visit the whole museum sebab nina selalunya akan baca info-info yang ada.
Nak tau jugak apa kisah tempat tu, macam mana kaum kat tempat tu dan lain-lain.

FIRST PLACE

Muzium Padi

Bahagian utara Malaysia memang femes dengan padi.



Ni pintu untuk masuk ke galeri


Rupa dalam nak naik ke galeri




Sampai je I was like wahhh so beautiful. 
Memang ambik masa yang lama la untuk lukis gambar.
Pelukis sangat detail.
Gambar burung dari jauh pun dia lukis.







Then seterusnya...
Kitorang masuk kedai souvenir. 
Bukan nak beli papepun, saja nak tengok.
And penjual kat kedai tu bagi kitorang rasa teh beras.
Seriously memang tak kena dengan tekak, sebab rasa hangus.

Teh beras
Orang dulu-dulu memang minum teh beras untuk sihat.
Elok untuk orang diabetes.
Beras tu digoreng tanpa minyak dulu.
Sebab tu rasa hangus.


Gambar atas ni penjual tu tengah cerita pasal pasu-pasu yang dijual.
(Memang perangai aku suka tanya benda yang aku nak tau)
Harga dia memang mahal sebab dia buat sendiri and cantik !


Gambar atas ni pulak nina yang tanya lagi.
Dia ada jual pin yang bentuk dia rare.
So I asked him, "Buat dari apa ni ?"
He answered, "Tu buat dari tanah liat dik. Ni tanah liat *hulur*"
Me, "Ohh..."

SECOND PLACE

Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamad

Teruja !
The story of his life is really interesting.
He's a very intelligent person.
Cara hidup sederhana.
English beliau memang the best.
Cerita beliau dari kecik sampai la ke besar.
Ruginya tak boleh tangkap gambar kat dalam rumah.

Nina recommend korang lawat rumah kelahiran Tun.


Gambaran luar rumah


Basikal kesayangan Tun


Jap posing sikit kat tangga


Ce teka benda ni untuk apa ?
Ada dekat kawasan belakang rumah beliau.
Toilet pun kat luar.

THIRD PLACE

Pekan Rabu

Kira pekan ni paling femes dekat Alor Setar kalau nak beli barang souvenir atau makanan.
Yum makanan !




Nina apalagi, cari makanan dulu haha.




Kuih Karas

And nina baru tau cara nak buat kuih karas.
Macam ni rupanya.
Easy as ABC as.
Eceh.




OTHER PLACES


Masjid Zahir


Balai Besar


Balai Seni


Itu je la tempat yang nina sempat pegi untuk satu hari.
Tak sempat nak lawat sempat nak kena balik Tapah.

Enjoy :)

October 22, 2016

TRAVELOG : Bandar Agacia, Kampar, Perak

Assalamualaikum and hye.
Long time no see.
I was busy with my uni life, but now I'm free.
My final exam already ended.

So in these pictures are the beautiful town in Kampar, Perak which is Bandar Agacia. Before the final started, we enjoyed our last moments together with our brother. He's not our blood brother, just he's a brother to me since I don't have a brother that I call 'abang'. 




Buat pe tu ?


Since the town baru lagi, so takde kedai bukak lagi. Ada la dalam beberapa kedai dah bukak.


So this is our abang


Abang : " Sama-sama kita menuju ke bintang. "




I think kalau bakery, cute cafe okay kot dekat sini warna-warna bangunan ni macam cute cute gitu. Hahaha.


Enjoy :)